Wijziging toepassing definitie van het begrip Producent of Importeur sinds 1 januari 2023
Sinds1 januari 2023 is de toepassing veranderd van de definitie van het begrip ‘producent of importeur’ voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen, op voorspraak van het Ministerie van I&W. Deze verandering zorgt ervoor dat de definitie in lijn komt met de definitie in de wetgeving. De aanpassing heeft impact op uw aangifte en dus op de door u af te dragen Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen wanneer u:
- Als opdrachtnemer of opdrachtgever (merkhouder) betrokken bent bij de vervaardiging van een product waarvan het merk niet de fabrikant toebehoort, bijvoorbeeld onder huismerk c.q. private label;
- Een verkooppuntverpakking produceert/importeert of deze bij verkoop aan een consument aan het verkochte product toevoegt.
Beslisboom toepassing definitie Producent of Importeur
Wilt u weten of u als producent of importeur bijdrageplichtig bent? Volg de beslisboom die hieronder wordt weergegeven.
Productie in opdracht merkeigenaar
Dit is van toepassing wanneer bedrijf A (opdrachtgever) aan bedrijf B (producent/importeur) de opdracht geeft een product te vervaardigen en dit te voorzien van een verpakking met daarop naam, logo en/of merkteken van bedrijf A.
- Situatie tot en met 31 december 2022: de in Nederland gevestigde fabrikant betaalt de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.
- Situatie vanaf 1 januari 2023: de in Nederland gevestigde opdrachtgever, bijvoorbeeld de eigenaar van een huismerk product, betaalt de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.
Let op:
- Het gaat dus om een merkuiting op de verpakking. Als dat van toepassing is binnen de aangifte eenheid, dan geldt dat alle verpakkingen om dat artikel moeten worden toegerekend aan de merkeigenaar.
- Een private label levering ziet vaak ook toe op hoe artikelen zijn verpakt, zonder dat er sprake is van een merkuiting op de verpakking. Dan is deze regel dus niet van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan een andere verpakkingseenheid, zoals 6 flesjes in een tray in plaats van 12 flesjes.
Dit betekent dat de opgave, de aangifte en de daarmee gepaard gaande administratie bij de merkhouder komt te liggen, wat in de praktijk inhoudt dat o.a. supermarkten en huismerkhouders zelf verantwoordelijk worden voor het doen van aangifte over de verpakkingen van hun huismerken.
Indien een merkhouder niet in Nederland is gevestigd, of indien sprake is van import buiten de merkhouder om, geldt dat de verantwoordelijkheid bij de in Nederland gevestigde importeur blijft.
De verantwoordelijkheid voor de verpakkingen geldt niet uitsluitend voor de primaire verpakking (de verpakking die direct om het product zit, maar ook voor secundaire verpakkingen (verzamelverpakkingen zoals dozen) of tertiaire verpakkingen (verzendverpakkingen).
Model Maatwerkovereenkomst doorlegging verplichtingen 2023
Deze nieuwe situatie is voor de merkeigenaar en de fabrikant wellicht ongewenst. Met het onderstaande, te downloaden, model maatwerkovereenkomst kunt u hier iets aan doen. Onder strikte voorwaarden kunnen partijen doormiddel van een maatwerkovereenkomst de bijdrageplicht weer terugschuiven naar de fabrikant. De situatie zoals deze van toepassing is tot 1 januari 2023 wordt daarmee hersteld.
Belangrijk
- Bij het ondertekenen van de maatwerkovereenkomst worden alle rechten en plichten van zowel Verpact als Statiegeld Nederland verlegd.
- Bij het ondertekenen van de maatwerkovereenkomst wordt het gehele assortiment met het merk van de merkeigenaar wat door de fabrikant wordt geproduceerd verlegd. Het is niet mogelijk selectief te zijn.
- De te ondertekenen overeenkomst wordt met behulp van DocuSign verstuurd. Wij ontvangen hiervoor graag via info@verpact.nl een naam en emailadres van zowel de producent/importeur en de fabrikant.
- Hierna ontvangen zowel u als de andere partij via DocuSign een email om de maatwerkovereenkomst digitaal aan te vullen en te ondertekenen.
- De looptijd van de overeenkomst kan zelf worden ingevuld. Er zijn twee voorwaarden: 1. De bijdrage kan alleen per geheel kalenderjaar worden verlegd. 2. Verlegging is mogelijk voor de kalenderjaren 2023 t/m 2027.
- Pas na invulling en ondertekening van de maatwerkovereenkomst door de “Producent of Importeur” en de “Fabrikant” wordt deze maatwerkovereenkomst verder verwerkt.
- De maatwerkovereenkomst geldt voor verpakkingen ten aanzien waarvan de producent/importeur per 2023 gewijzigd is en geldt niet voor (verkooppunt)verpakkingen ten aanzien waarvan geen wijziging in de verantwoordelijkheid heeft plaatsgevonden. Voor verkooppuntverpakkingen welke voorzien zijn van naam, logo of merkteken van de producent/importeur kan gebruik worden gemaakt van een gestandaardiseerde overeenkomst waaronder de bijdrageplicht kan worden verlegd naar de fabrikant of importeur van de lege verkooppuntverpakking. De mogelijk overeen te komen looptijd reikt momenteel tot en met 2024. De scope van deze overeenkomst is gekoppeld aan de Lijst Verkooppuntverpakkingen (zie hieronder).
Verkooppuntverpakkingen
Dit is van toepassing op verpakkingen die bestemd zijn om ter plaatse, op het moment van verkoop te worden gevuld of aan een product te worden toegevoegd. Om praktische redenen is hier invulling aan gegeven met een limitatieve lijst: lijst 2023 en lijst 2024. Alleen als uw verpakking op deze lijst voorkomt kunt het zien als een verkooppuntverpakking. Het feitelijk gebruik staat hier dus los van. Dit geldt tenzij de verpakking is voorzien van naam, merk of logo van het verkooppunt(retailer) waar het product aan de consument ter beschikking wordt gesteld.
- Huidige situatie: de organisatie of het bedrijf waar de blanco verkooppuntverpakking wordt gevuld of toegevoegd betaalt de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.
- Situatie vanaf 1 januari 2023: de organisatie of het bedrijf die de blanco verkooppuntverpakkingen produceert of importeert, betaalt de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.
Wat is de impact van de gewijzigde P/I definitie op mijn administratie?
Volgens uit de wetgeving (Besluit beheer verpakkingen 2014) is iedere producent of importeur verplicht haar verpakking zodanig vorm te belasting voor het milieu te minimaliseren. Dit betekent impliciet dat u als p/i de samenstelling van de verpakkingen waarvoor u verantwoordelijk bent te kennen.
Wanneer u verkooppuntverpakkingen produceert, zult u de gegevens uit uw productie- en grondstoffenadministratie kunnen halen, wanneer u deze importeert kunnen ze uit uw inkoopadministratie komen. Naast de aantallen verkooppuntverpakkingen vragen wij u ook om het gewicht van de gebruikte verpakkingsmaterialen aan te geven. Deze gewichten kunt u opvragen bij uw leveranciers. Goed om te weten is dat deze verplichting voor alle EU-lidstaten geldt en dat u met een dergelijke vraag geen uitzonderlijke gunsten verlangt.
Een merkhouder zal als eigenaar van het merk ook de kwaliteit van het merk bewaken en kan met de fabrikant afspraken maken over hoe het product gemaakt en/of verpakt moet worden. Mocht dat in uw geval niet zo zijn, dan is dit een goed moment om met de fabrikant in overleg te gaan om deze gegevens te verkrijgen. Dit zou bijvoorbeeld contractueel kunnen worden vastgelegd.