Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag of is iets niet duidelijk? Bekijk dan de onderstaande Veelgestelde vragen. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan met ons contact op, wij staan graag voor u klaar.
AVV
Veelgestelde vragen over de AVV
Op verzoek van indieners verklaart een Ministerie een afspraak algemeen verbindend, waardoor die geldig is voor iedereen. Dit geldt overigens niet alleen voor verpakkingen. Denk ook aan een CAO en bijvoorbeeld ook de producentenverantwoordelijkheid voor elektrische apparaten, batterijen, etc.
Verpact gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verzoeken om de Afvalbeheerbijdrage-overeenkomst (ABBO) algemeen verbindend te verklaren. In de ABBO staat beschreven hoe de producenten en importeurs collectief invulling gaan geven aan de afvalbeheerstructuur. Die afvalbeheerstructuur moet ervoor zorgen dat aan de producentenverantwoordelijkheid die rust op iedere producent of importeur van verpakte producten wordt voldaan.
Een AVV afgegeven op de Afvalbeheerbijdrageovereenkomst zorgt ervoor dat alle bedrijven die meer dan 50.000 kilo aan verpakkingen op de markt brengen bij Verpact zijn aangesloten. De AVV zorgt daarmee voor een gelijk speelveld.
Voor alle producenten en importeurs in Nederland die verpakte producten op de Nederlandse markt brengen of die zich, na import van producten, van verpakkingen ontdoen.
Verpact is verantwoordelijk voor de uitvoering van de AVV.
De huidige AVV is in 2017 afgegeven en loopt tot 31 december 2022. De nieuwe AVV is in aanvraag.
De AVV zorgt ervoor dat alle producenten en importeurs (P/I’s) meedoen en bijdragen aan de financiering van de inzameling en recycling van alle verpakkingen die op de markt komen.
Verpakkingen krijgen steeds meer aandacht en de wettelijke recyclingdoelstellingen voor verpakkingen worden steeds hoger. Er is meer aandacht voor de verduurzaming van verpakkingen. Dat vergroot het belang van het bedrijfsleven om hier gezamenlijk in te blijven optreden. Met de steeds hogere doelstellingen wordt de noodzaak van samenwerking steeds groter, waarbij we de kosten samen delen. Verpact is een non-profit organisatie. Wij hebben geen winstoogmerk en zijn dus zo efficiënt mogelijk bij het uitvoeren van de producentenverantwoordelijkheid.
De verplichting tot afdracht van de afvalbeheerbijdrage rust op alle producenten en importeurs van verpakkingen die tot en met 2022 per kalenderjaar meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal op de markt brengen. De eerste 50.000 kilo zijn vrijgesteld van bijdrage. De afvalbeheerbijdrage is per materiaalsoort vastgesteld. Vanuit de afvalbeheerbijdrage vergoeden wij de kosten die worden gemaakt bij de inzameling en recycling van verpakkingen.
Voor een algemeen verbindend verklaring is een belangrijke meerderheid benodigd. Als er te veel P/I’s besluiten om de aanvraag niet te ondersteunen, dan is er geen AVV mogelijk.
Dat betekent dat u op individuele basis uitvoering zal moeten geven aan de producentenverantwoordelijkheid. Dit houdt o.a. dat uw bedrijf zorg dient te dragen voor de inzameling en recycling van de verpakkingen die u op de markt brengt en over de recycleresultaten van deze verpakkingen moet rapporteren aan de overheid. Ook dient u te zorgen voor de aanpak van zwerfafval veroorzaakt door uw verpakkingen. Bij niet-nakoming van die verplichtingen volgen handhavingsmaatregelen en sancties vanuit de overheid voor uw individuele bedrijf.
De tarieven voor de afvalbeheersbijdrage zijn gebaseerd op wat het in totaal kost om per materiaalsoort aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid te voldoen:
- de nettokosten die een materiaalsoort veroorzaakt in de keten van inzameling, verwerking en vermarkting minus de (positieve of negatieve) opbrengst.
- de algemene systeemkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor monitoring, preventie van zwerfafval en het kennisinstituut. Deze worden evenredig per kilo over alle materiaalsoorten toegerekend.
U betaalt het betreffende tarief per materiaalsoort, per kilo over door u opgegeven kilogrammen verpakkingsmaterialen.
Deze verplichting is vanuit Europese regelgeving geïmplementeerd in Nederlandse regelgeving.
In het verleden werd de meerderheid aangetoond via brancheorganisaties die het verzoek ondersteunden. Nu gaat het ook via de bedrijven die het daadwerkelijk aangaat.
EU-regels zijn overal in Europa verschillend geïmplementeerd. Het Nederlandse systeem heeft de afgelopen jaren geleid tot uitstekende recyclingresultaten. Nederland is hierin een van de koplopers.
Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zijn wettelijk verplicht bij te dragen aan recycling van hun verpakkingen (de producentenverantwoordelijkheid). De Europese verplichting is geïmplementeerd in Nederlandse regelgeving en vastgelegd in het ‘besluit beheer verpakkingen 2014'.
Verpact heeft deze verplichting op zich genomen. De inzameling en recycling van verpakkingen wordt gefinancierd door de bedrijven die verpakte producten in Nederland op de markt brengen. Zij doen dit door over hun verpakkingen een heffing (de afvalbeheerbijdrage verpakkingen) te betalen aan Verpact, die daaruit de gemaakte kosten voor inzameling en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval vergoedt.
De tarieven voor de afvalbeheerbijdrage zijn gebaseerd op de kosten die we per materiaalsoort maken in de keten van inzameling, verwerking en vermarkting. Daarnaast hanteren we voor iedere materiaalsoort een vast bedrag aan algemene systeemkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor monitoring, preventie van zwerfafval (Nederland Schoon) en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Aangezien Verpact een non-profit organisatie is, levert dit de laagste systeemkosten op.
Alles over aangifte doen
Bekijk hier de veelgestelde vragen over het doen van uw aangifte.
U kunt op elk gewenst moment uw aangifte corrigeren via PackTool.
Heeft u te maken met een uitzonderlijke situatie? Dan denken wij graag met u mee. Bel met Account support 085-401 26 60 of mail naar info@verpact.nl.
Heeft u te maken met een uitzonderlijke situatie? Dan denken wij graag met u mee. Bel met Account support 085-401 26 60 of mail naar info@verpact.nl.
U kunt jaarlijks tot 1 juni een teruggaaf indirecte export aanvragen over het aangiftejaar daarvoor. Bekijk meer informatie hier.
Directe export
Dit zijn goederen die u produceert en zelf uitvoert.
Dit zijn goederen die u importeert en in dezelfde verpakking zelf weer uitvoert.
U hoeft over directe export geen aangifte te doen.
Indirecte export
Dit zijn verpakte producten die u in Nederland heeft gekocht en waarover de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen al is betaald door bijvoorbeeld uw leverancier of eerder in de keten. Indien u deze goederen in dezelfde verpakking uitvoert dan kunt u de bijdrage voor de desbetreffende verpakkingen terugvragen.
Eerste terbeschikkingstelling
U bent verantwoordelijk voor de verpakkingen van alle goederen die u als eerste ter beschikking stelt in Nederland, omdat u deze goederen produceert of importeert.
Ontdoen bij import
Dit zijn alle verpakkingen die vrijkomen na invoer van de producten. Hierbij is het niet van belang of deze goederen in uw eigen magazijn of dat van uw klant worden afgedankt.
U voegt verpakkingen toe
Voegt u een verpakking toe, bijvoorbeeld bij het ompakken of productie en is het voor een Nederlandse afnemer bedoeld? U moet deze kilogrammen dan meenemen in uw aangifte.
De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen is van toepassing als een verpakt product op de Nederlandse markt komt. Voert uw afnemer de goederen in dezelfde verpakking uit? Dan kan uw afnemer tot 1 juni van het daaropvolgende jaar een verzoek tot teruggaaf indirect export indienen.
Er wordt geen tarief onderscheid gemaakt tussen verpakkingen die bij de consument terecht komen of die via een afvalinzamelaar worden afgevoerd. Alle verpakkingen vallen onder de producentenverantwoordelijkheid. Door de kosten die wij maken voor de inzameling en verwerking van verpakkingen te verdelen over alle verpakkingen daalt het gemiddelde tarief. Dat tarief zou hoger zijn als we onderscheid zouden maken tussen consumentenverpakkingen en verpakkingen die bedrijven zelf af (laten) voeren.
U bent verantwoordelijk voor het correct vaststellen van de gewichten. De meest eenvoudige en betrouwbare methode is het zelf wegen van de lege verpakkingen, gesplitst naar materiaalsoort. Uw inkoper kan u helpen door in het inkoopcontract vast te (laten) leggen hoe de producten exact zijn verpakt en welke gewichten van toepassing zijn.
Gebruikt u gegevens van derden? Dan bent u verantwoordelijk om deze te controleren.
Nee, meestal niet. Leveranciers houden vaak andere definities aan en hun specificaties zijn doorgaans niet genoeg gedetailleerd. U bent zelf verantwoordelijk voor het correct vaststellen van de gewichten. De meest eenvoudige en betrouwbare methode is het zelf wegen van de lege verpakkingen, gesplitst naar materiaalsoort.
Wat de makkelijkste manier is om uw verpakkingenadministratie op te zetten is afhankelijk van uw organisatie. Via onze handreiking verpakkingenadministratie helpen wij u graag op weg. Liever persoonlijke hulp? Dan staan wij voor u klaar. Bel met Account support 085-401 26 60 of mail naar info@verpact.nl.
Organisaties die aangifte doen bij Verpact kunt u vinden op onze Deelnemerslijst.
Verpact zoekt actief naar bedrijven die wellicht ten onrechte nog geen aangifte doen, met deze bedrijven wordt contact opgenomen voor een nader onderzoek.
Ja. U kunt bij ons -al dan niet anoniem- een melding doen. Hierbij is het van belang dat wij de naam en NAW-gegevens hebben van het bedrijf. Wij geven geen individuele terugkoppeling over de opvolging en uitkomsten van een gedane melding. U kunt de melding doen via brief, email, telefoon.
Het is mogelijk dat uw leverancier onder een andere naam dan de bekende handelsnaam op onze lijst staat, dat er nog eerder in de keten is afgedragen of dat er een andere oorzaak is. Het is belangrijk na te vragen bij uw leverancier of er aantoonbaar aangifte is gedaan over uw artikelen. Als dit zo is, dan kunt u de aanvraag voor de teruggave indirecte export indienen.
U doet aangifte over:
• De verpakkingen om de geïmporteerde producten.
• De verzendverpakkingen die u toevoegt en/of laat toevoegen.
Krijgt u (vermoedelijk) geen betrouwbare opgave van uw leveranciers? Breng dan zelf de gewichten in kaart door de verpakkingen te wegen. Hoeveel wegingen u moet uitvoeren en op welke manier, dat hangt af van uw verpakkingenadministratie.
Voor de bijgekochte verpakkingen kunt u eenvoudig een eigen weging uitvoeren van de lege verpakking en het aantal stuks opvragen via de jaaropgave van uw leverancier. Zorg dat deze jaaropgave deel uitmaakt van uw dossier.
U doet aangifte over verpakkingen als ze de eerste keer op de Nederlandse markt komen. Gebruikt u daarna bijvoorbeeld een doos twee keer of vaker? Dan hoeft u de doos maar 1 keer aan te geven. Belangrijk is dat de doos in het vrije verkeer is geweest.
Dus ontvangt u importgoederen in een doos en gebruikt u dezelfde doos weer om andere goederen te verzenden dan doet u 1 keer aangifte over deze doos.
Koopt u tweedehands dozen? Dan is het belangrijk dat u zeker weet of ze al in Nederland in het vrije verkeer zijn geweest (u hoeft dan geen aangifte te doen) of dat het buitenlandse dozen betreft dan wel voorraad dozen zijn uit een magazijn en dus nog niet in het vrije verkeer zijn geweest (u doet dan dus wel aangifte).
Nee. Als u minder dan 50.000 kilo aan verpakkingen op de markt brengt hoeft u geen aangifte te doen. Het is belangrijk dat u jaarlijks beoordeelt of u nog steeds minder dan 50.000 kilo aan verpakkingen op de markt brengt.
U kunt benaderd worden voor een kort onderzoek, dit wordt uitgevoerd om een compleet beeld te genereren van de verpakkingen op de Nederlandse markt.
Let op! Uitzondering hierop zijn de plastic flessen en blikjes die onder de statiegeldregeling vallen en verpakkingen die vallen onder de SUP-richtlijn. Hiervoor geldt geen drempel van 50.000 kilo.
Nee. U doet alleen aangifte over verpakkingen die u gebruikt als verpakking. De lege dozen zijn een eindproduct. De verpakking om de dozen (voor bijvoorbeeld vervoer) telt wel mee als een verpakking.
Verpact kent een aangiftekring die gelijk wordt gesteld aan de fiscale eenheid voor de BTW. Als u deel uitmaakt van een fiscale eenheid voor de BTW doet een van de bedrijven van de fiscale eenheid aangifte namens allemaal.
Nee. Alle handelingen die een logistiek dienstverlener namens u verricht lopen mee in uw aangifte. Het is daarom belangrijk dat u precies weet welke verpakkingen uw dienstverlener toevoegt. Ook het uitpakken, ompakken, wikkelfolie ect. vallen onder uw verantwoordelijkheid.
Gaat het alleen om ompakken en/of labelen van goederen? Dan is de loonverpakker uw logistiek dienstverlener en neemt u alle verpakkingen die hier bij komen kijken mee in uw aangifte. Doet uw dienstverlener meer, bijvoorbeeld het assembleren van goederen, dan is de dienstverlener een producent en moet die zelf aangifte doen.
Ja. Zodra u aangifte of opgaaf indient wordt er een aannemelijkheidstoets gedaan. Daarnaast kunt u geselecteerd worden voor een verificatieonderzoek. Wij komen dan, vaak samen met een onafhankelijke accountant, bij u een controle uitvoeren. Binnen deze controle valt onder andere een onderbouwing van uw aangifte en toetsen wij de aangifte op juistheid en volledigheid. Het is daarom belangrijk dat u de verpakkingenadministratie op orde heeft.
Gebruikt u de pallets eenmalig? Dan neemt u ze mee in de aangifte, maar u betaalt geen Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Gebruikt u de pallets meerdere malen? Dan hoeft u geen aangifte te doen. Pallets vallen onder logistieke hulpmiddelen. Alleen als uw logistieke hulpmiddel op deze lijst staat kunt u gebruik maken van deze regeling.
Inloggen
Hulp nodig bij inloggen PackTool?
U kunt zich inloggen met het geregistreerde mailadres en het wachtwoord dat u heeft gekozen bij uw registratie. Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw wachtwoord opnieuw instellen door gebruik te maken van de link die u op het login scherm vindt.
In geval van andere problemen die u inlogt, kunt u contact met ons opnemen.
U kunt inloggen in PackTool met het bij ons bekende emailadres van de primaire aangever en het wachtwoord dat u zelf heeft aangemaakt. Mocht u uw wachtwoord vergeten zijn, dan kunt u die zelf opnieuw instellen via de link die u bij het inloggen aantreft.
Heeft u een ander probleem met inloggen, neem dan contact met ons op.
Proces
Wanneer kunt u wat verwachten?
Bekijk hier het proces. Zo weet u precies wanneer u wat kunt verwachten.