Is jouw verpakking klaar voor morgen?
Plastic verpakkingen zijn er in alle vormen en maten. Sommige plastic verpakkingen zijn een stuk beter te recyclen dan andere. Een slim ontworpen plastic verpakking is gemaakt om goed te kunnen worden gerecycled zodra het wordt afgedankt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee én helpt je te voldoen aan de (aanstaande) wet- en regelgeving. Dit is dan ook hét moment om stil te staan bij de vraag “is mijn verpakking klaar voor morgen?”
Direct de KIDV Recyclecheck doen?
Hoe werkt de plastic verpakkingsketen?
Als we van plastic verpakkingen weer nieuwe plastic verpakkingen maken, spreken we van een circulaire keten en wordt er geen nieuw plastic gebruikt. Ons doel voor 2050 is dat alle producten volledig fossielvrij en circulair worden verpakt. Om dit doel te bereiken is een omslag in de plastic keten nodig, te beginnen bij het ontwerp van de verpakking.
Zo maak je een plastic verpakking goed recyclebaar
Hoe goed een plastic verpakking te recyclen is hangt van een aantal zaken af. We hebben de belangrijkste aspecten op een rij gezet.
Gebruik de juiste logo’s
Door de logo’s volgens de weggooiwijzer te gebruiken weet de consument in welke bak de lege verpakking moet worden gegooid.
Vermijd zwarte verpakkingen
Sorteerinstallaties hebben vaak moeite om donkere kleuren te sorteren, waardoor het plastic niet kan worden gerecycled. Vermijd daarom de kleurstof carbon black.
Gebruik een mono-materiaal
Verpakkingen die gemaakt zijn uit 1 soort plastic kunnen makkelijker worden gerecycled dan verpakkingen gemaakt van samengestelde plastics.
Kies voor kleurloos of wit
Witte weggooi-eenheden of die zonder kleur leveren een waardevol recyclaat op omdat het voor meer toepassingen gebruikt kan worden.
Stem materialen af
Door de juiste materialen te gebruiken voor componenten zoals doppen en etiketten wordt het recyclen makkelijker. Gebruik bij voorkeur PE of PP voor doppen en etiketten en vermijdt papier of metaal. Papieren etiketten kunnen het recycleproces verstoren.
Voordelen van een goed recyclebare verpakkingen
Direct financieel voordeel
Verpact stimuleert goed recyclebare plastic verpakkingen door deze financieel te belonen. Door passende labels te gebruiken, te kiezen voor een mono-materiaal en door te kiezen voor kleurloos of wit kun je direct financieel voordeel behalen. De korting kan oplopen tot wel 60 cent per kg. Lees hier alles over Tariefdifferentiatie Plastic 2.0
Grondstof van morgen
Goed recyclebare plastic verpakkingen zorgen voor kwalitatief recyclaat. Verpact vindt het belangrijk dat producenten en importeurs hun aandeel recyclaat terug krijgen. En stimuleert de inzet recyclaat met een korting van 20cent per kg in 2025. Lees hier meer over de inzet recyclaat.
De wetgeving (van de toekomst)
Een goed recyclebare plastic verpakking zorgt dat je voldoet aan de huidige wetgeving en voorsorteert op de wetgeving van de toekomst.
Op dit moment gelden de essentiële eisen voor het ontwerpen van verpakkingen. Er is echter een nieuwe Europese wet in de maak; de Packaging en Packaging Waste Regulation (PPWR). Deze aanstaande wet heeft grote impact op nagenoeg alle producenten en importeurs van plastic verpakkingen en het ontwerp ervan: alle verpakkingen moeten per 2030 recyclebaar zijn. Zijn ze dat niet, dan mogen ze niet meer op de markt worden gebracht.
Ook stelt de wet eisen aan het gebruik van recyclaat in plastic verpakkingen. Per 2030 gelden er minimale percentages voor bijna alle plastic verpakkingen.
Klaar voor de start
Stap 1: weet hoe je ervoor staat
Een plastic verpakking wordt soms in zijn geheel weggegooid en soms in onderdelen. Dit noem je weggooi-eenheden. Om te bepalen of een verpakking goed te recyclen is, moeten we elke weggooi-eenheid apart bekijken. Als ze allemaal recyclebaar zijn, spreken we van een goed recyclebare verpakking. Doe de KIDV Reyclecheck en je weet hoe je ervoor staat.
Stap 2: Verbeter het ontwerp
Komt er uit de KIDV Recyclecheck een andere score dan ‘Goed Recyclebaar’? Dan staan we voor je klaar met een groot aantal trainingen en e-learnings die je helpen jouw plastic verpakking beter recyclebaar te maken.
Stap 3: maak gebruik van hulpmiddelen
KIDV Recyclechecks Verpakkingen
Per verpakkingsmateriaal is er een KIDV Recyclecheck beschikbaar. Met deze checklist wordt de invloed van alle ontwerpdetails op de recyclebaarheid van verpakkingen beoordeeld.
E-learnings over inzameling sortering en recycling van verpakkingen
Aan de hand van voorbeelden en oefeningen wordt uitgelegd hoe inzameling, sortering en recycling werkt en kom je te weten hoe het verpakkingsontwerp de recyclebaarheid beïnvloed.
Sustainable Packaging Compass
Met de ‘Sustainable Packaging Compass’ kunnen bedrijven de duurzaamheid van een verpakking bepalen aan de hand van drie pijlers: recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact.
Weggooiwijzer
De logo’s van de Weggooiwijzer laten consumenten zien waar elke verpakking (of componenten daarvan) moet worden weggegooid en leggen daarmee de basis voor goede recycling.
Tijdlijn wet- en regelgeving
Op deze pagina geeft het KIDV een overzicht van het Europese en nationale beleid voor verpakkingen en verpakkingsafval, met de wet- en regelgeving die daaruit voortkomt.
E- learning Tariefdifferentiatie Plastic 2.0
Hoe je stap voor stap Tariefdifferentiatie kunt administreren en aanvragen voor jouw plastic verpakkingen.
Meer hulp nodig
Kom je er niet uit of heb je behoefte aan advies op maat? Neem dan contact op met Vraag aan het KIDV.
Inspiratie
Hoe hebben andere organisaties hun plastic verpakking beter recyclebaar gemaakt? Lees er hier meer over Inspiratie – KIDV.