We recyclen elke cent statiegeld

Dankzij alle Nederlanders, waarvan tienduizenden medewerkers en vrijwilligers, worden steeds meer flessen en blikjes ingezameld. Om inleveren nog makkelijker te maken voor iedereen, investeren we elke cent in het verbeteren van het statiegeldsysteem. Je leest hier hoe we dat doen.

Elke dag nieuwe inleverpunten
De groei van het aantal inleverpunten is dagelijks te merken. In heel veel supermarkten en daarbuiten worden statiegeldautomaten bijgeplaatst.
Overal in Nederland poppen inleverpunten op met als doel om eind 2026 zelfs 10.000 plekken te hebben waar jij je statiegeld verpakkingen kwijt kunt. Zo wordt het steeds makkelijker om er eentje te vinden.

In een keer een hele zak
Sta je voor een automaat, dan wil je ook dat het snel gaat. Speciaal voor grote hoeveelheden zetten we zogenaamde bulkmachines neer. Alle flesjes en blikjes kunnen per honderd, uit de zak de automaat in. Je bent zo klaar.
En wil je dan weglopen met een zak vol muntjes? Nee, toch? Op al onze automaten hebben we nu Tikkie geïnstalleerd.

We feesten met je mee
In het voorjaar zien we het gebruik van flesjes en blikjes al toenemen en in de zomer wordt dat nog meer. Zeker bij evenementen komen veel flesjes en blikjes vrij en dan wil je natuurlijk niet voor het podium weg om die in te leveren in de supermarkt.
Afgelopen jaar stonden we al op heel veel festivals door het land heen en dat doen we dit jaar ook. We zijn al goed opgewarmd tijdens carnaval en we pakken door. Dit jaar ga je nog veel meer (mobiele) inleverplekken zien op de grote festivals en evenementen. Kom vooral bij ons langs.

Steeds dichterbij door samenwerking
Ook buiten de supermarkten plaatsen we steeds meer automaten. Ook bij sportclubs worden de eerste bulkautomaten geplaatst. En we werken samen met gemeenten, Droppie, ReShare van het Leger des Heils en ViaTim met afvalinzamelaars.

Statiemonnie, keep bringing it back!
Ken je de campagne van Statiemonnie al? Rapper Donnie maakt iedereen enthousiast om statiegeld in te leveren: get your statiemonnie! In 2024 zijn we gestart met de campagne met Donnie en diverse content creators.

Werk aan de winkel
Het aantal ingeleverde statiegeldverpakkingen blijft stijgen, daar mogen we trots op zijn! Nederland loopt voorop in recycling en haalt steeds meer verpakkingen uit de afvalstroom. Maar we zijn nog niet bij ons doel, we hebben nog stappen te zetten. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we iedereen voor nodig. Dit is een belangrijk moment waarbij we als Verpact, Statiegeld Nederland en de politiek samen gaan optrekken. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: meer gemak bij het inleveren van statiegeld, behoud van grondstoffen en minder flesjes en blikjes op straat.

Veelgestelde vragen
Waarom betaal ik statiegeld op flesjes en blikjes?
Statiegeld is eigenlijk een slimme prikkel. Door een geldbedrag aan wegwerpverpakkingen te koppelen, krijgen die ineens waarde. Dan denk je wel twee keer na voordat je een leeg flesje of blikje weggooit. Je gooit toch geen geld weg? Het resultaat? Minder zwerfafval in onze natuur en straten, meer recyclen en uiteindelijk minder nieuwe grondstoffen die we nodig hebben. Jouw kleine moeite om in te leveren zorgt voor een grote impact op het milieu. En het mooiste is: je krijgt je geld terug!
Wat gebeurt er met het statiegeld als ik mijn flesje of blikje niet inlever?
Dat geld gaat niet verloren! Het niet-opgehaalde statiegeld wordt gebruikt om het hele systeem te verbeteren. We investeren het in nieuwe inleverpunten, innovatieve machines die meerdere verpakkingen tegelijk kunnen scannen, en slimme logistieke oplossingen. Ook gebruiken we het voor mobiele inleverpunten bij festivals en grote evenementen. Zo zorgen we ervoor dat het straks nóg makkelijker wordt om je statiegeld terug te krijgen. Het doel blijft: dat uiteindelijk 100% van alle statiegeld terugkomt bij degenen die hun verpakkingen inleveren.
Waarom moeten we 90% van de flesjes en blikjes verzamelen met elkaar?
Die 90% is geen willekeurig getal - het is een Europese doelstelling die echt nodig is om de plastic soep in onze oceanen en het zwerfafval in onze natuur serieus aan te pakken. Met minder dan 90% blijven er simpelweg teveel verpakkingen rondslingeren die schade aanrichten aan dieren en ecosystemen. Bovendien: hoe meer we inzamelen, hoe efficiënter de recycling wordt en hoe minder nieuwe grondstoffen we nodig hebben. Die 90% is dus eigenlijk een minimale ambitie - samen kunnen we zelfs naar 100% toewerken!
Waarom verhogen we niet het statiegeld zodat mensen het meer gaan inleveren?
Een verrassend inzicht: uit onderzoek blijkt telkens weer dat het bedrag niet de grootste motivator is! De sleutel tot succes zit 'm vooral in het gemak van inleveren. Mensen willen best die moeite doen, maar dan moet het wel praktisch zijn. Daarom investeren we liever in meer inleverpunten op handige locaties en in machines die sneller werken. Zelfs bij 50 cent statiegeld zouden mensen hun blikjes niet inleveren als ze daarvoor kilometers moeten reizen. Met andere woorden: we maken het liever makkelijker dan duurder. Dat werkt beter én is eerlijker voor iedereen.
Wat is precies de impact van statiegeld op het milieu?
De impact is enorm! Sinds de invoering van statiegeld op blikjes zijn er miljoenen verpakkingen uit het zwerfafval verdwenen. Dat betekent: minder vervuiling in onze natuur, parken en waterwegen. Aluminium en plastic dat we recyclen hoeven we niet nieuw te produceren, wat een flinke CO2-besparing oplevert. Elke ingezamelde verpakking draagt bij aan een schoner Nederland én aan het behalen van onze klimaatdoelen. Eén blikje lijkt misschien klein, maar al die miljoenen samen maken écht een verschil.
Hoeveel statiegeld zit er precies op blikjes en flesjes?
Op kleine plastic flesjes en blikjes zit 15 cent statiegeld. Op grote plastic flessen (vanaf 1 liter) zit 25 cent. Door dit bedrag kom je sneller in actie om je lege verpakkingen in te leveren. En dat is precies waar het om gaat: samen zorgen dat al die miljoenen verpakkingen netjes worden gerecycled.
Waarom is er eigenlijk statiegeld ingevoerd op blikjes?
Simpel gezegd: om zwerfafval tegen te gaan en recycling te bevorderen. Vóór de invoering belandde jaarlijks miljoenen blikjes in de natuur of bij het restafval. Nu krijgen ze een tweede leven als nieuw blikje. Zo besparen we grondstoffen én houden we Nederland schoon.
Wat gebeurt er met mijn ingeleverde blikjes en flesjes?
Een soort van wonderreis! Na inlevering worden ze gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Van jouw plastic flesje kan weer een nieuw flesje gemaakt worden, en van aluminium blikjes worden nieuwe blikjes gemaakt. Een prachtig voorbeeld van circulaire economie in je dagelijks leven.
Hoe weet ik of er statiegeld op een verpakking zit?
Dat is simpel: kijk naar het statiegeldlogo op het etiket! Op alle statiegeldverpakkingen staat een duidelijk logo met het bedrag erbij. Voor kleine flesjes en blikjes is dat 15 cent, voor grote flessen 25 cent. Twijfel je toch? De inleverapparaten herkennen automatisch welke verpakkingen statiegeld hebben. Alles wat het apparaat accepteert, levert statiegeld op.